Blijft iedere keer toch leuk als er media aandacht (AD vanmorgen) aan je werk (interesse) wordt besteed.

Blijft iedere keer toch leuk als er media aandacht (AD vanmorgen) aan je werk (interesse) wordt besteed.

'STRUIKELSTENEN' HERINNEREN AAN WEGGEVOERDE JOODSE MAASSLUIZERS

(Persbericht Gemeente Maassluis - verspreid op 17 juni 2014)

Burgemeester Koos Karssen onthult op vrijdag 31 oktober 2014 in de binnenstad van Maassluis vijf zogeheten Stolpersteine, oftewel ‘struikelstenen’. De Stolpersteine zijn een tastbare herinnering aan vijf Maassluizers van de Joodse families Coltof en Van Gelderen die in de oorlog door de nazi’s zijn vermoord.

Lees verder

JOODSCHE RAADCARTOTHEEK KAARTJES VAN DE MAASSLUIZERS

Op de kaartjes staat genoteerd, een naam, adres, geboortedatum, beroep, burgerlijke staat, gezinssamenstelling, Joodsche Raad registratienummer en datum van aankomst in Westerbork en de datum van vertrek uit Westerbork. Op de kaarten is later met potlood de data van transport naar concentratie- of vernietigingskamp genoteerd.

De Joodsche Raad (JR) werd in februari 1941 ingesteld in Amsterdam en stond onder leiding van twee voorzitters David Cohen en Abraham Asscher (de overgrootvader van de huidige vicepremier Lodewijk Asscher). De Raad ontwikkelde zich tot vertegenwoordiger van de Joodse gemeenschap in Nederland, maar bleek in de praktijk een verlengstuk van de Duitse bezetter.

De voornaamste werkzaamheden van de JR was het geven van hulp aan diegenen die een oproep tot melding hadden ontvangen. Vooral het behandelen van de aanvragen voor een Sperre (een vrijstelling van deportatie), gaf de medewerkers van JR handenvol werk.

Om het overzicht te behouden werden diverse kaartsystemen aangelegd. Door het hoofdkantoor op de Nieuwe Keizersgracht in Amsterdam, door de verschillende hulpkantoren en door de Antragstelle (een schaduwadministratie) van de JR in kamp Westerbork. Hier werden de Maassluise families ingeschreven op 22 oktober 1942.

Na de oorlog zijn de kaartsystemen samengevoegd. De cartotheek is nog steeds een belangrijke bron voor onderzoek naar de lotgevallen van de Joden in de oorlog. De naoorlogse aantekeningen, in potlood, geven informatie over transportdatum en datum van overlijden.

Met dank aan: Marieke Bos, Archivaris Oorlogsnazorg - Het Nederlandse Rode Kruis

Presentatie online - Wandelen door Maassluis 1940-1945

image

Donderdagavond 21 maart 2012 gaf ik een #WO2MS lezing op een HISTORISCHE AVOND van de Historische Vereniging Maassluis. 

Tijdens een twee uur durende VIRTUELE WANDELING liepen we langs locaties in Maassluis welke een functie hebben gespeeld in de Tweede Wereldoorlog.

Waar logeerden de Duitsers? - Waar zat de NSB? - Waar vergaderde het verzet? - Waar woonden verzetsmensen die omkwamen? - Waar woonden de weggevoerde Maassluizers van Joodse afkomst? 

Bekijk via deze link de presentatie (op Slideshare) die de #WO2MS lezing illustreerde.

De tragische dood van een 10-jarige Maassluizer.

image

MAASSLUIS - woensdag 13 september 1944, een mooie herfstmiddag die zo verdrietig zou eindigen. Die middag was de duikbootversperring (Maassperre), ten hoogte van Dirkzwager in de Nieuwe Waterweg, het doelwit van een aantal Typhoons bommenwerpers van het 247e Squadron van de RAF. 

Deze duikbootversperring bestond uit twee voor anker liggende rijnaken in het midden van de Nieuwe Waterweg. Vanaf deze rijnaken hingen naar beide oevers, aan op torpedo lijkende drijvers, zware stalen netten die met betonblokken rechtstandig gehouden werden. ’s Avonds werd het middenstuk tussen de rijnaken gesloten met een verplaatsbaar net. 

Lees verder